duminică, 11 iulie 2021

M3,Tema 15-Traseu biserica cu luna

 


 

 Biserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă aflată în Oradea, construită între anii 1784-1790. A fost denumită astfel datorită unui mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 1 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

Biserica cu lună, construită între anii 1784 și 1790, în stil baroc cu influențe neoclasice este Catedrala Episcopiei Ortodoxe din Oradea. Planurile au fost realizate de arhitectul Éder Jakab, iar picturile interioare de frații Alexandru și Arsenie Teodorovici și de Paul Murgu.

 În turnul-clopotniță înalt de 55 m, sub orologiu se află o sferă cu diametrul de 1 m, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Cu ajutorul unui mecanism, bila se rotește în funcție de mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului, redând prin rotirea sa toate fazele lunii. Mecanismul executat în 1793 de ceasornicarul Georg Rueppe, funcționează și astăzi.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu